DSC_2712

Dit is waarom iedereen

een online marketingstrategie nodig heeft

door Julia

rocket

#SAMENGROEIEN

Scroll

Als ondernemer wens je jouw onderneming te laten groeien. Of je nu net een onderneming bent gestart of dat je al langer bezig bent: succes komt niet vanzelf, daar moet je écht wat voor doen. Om je onderneming aanzienlijk te kunnen laten groeien, zal je een online marketingstrategie op moeten stellen. Jouw online marketingstrategie bepaalt de te ondernemen stappen om zo tot de beoogde omzet te komen. Een goede online marketingstrategie is dus essentieel voor een winstgevende onderneming.

 

Wat is online marketingstrategie?

Wanneer een product of dienst via het internet wordt gepromoot vanuit een commercieel oogpunt, dan spreken we van online marketing. Online marketingactiviteiten hebben dus het doel om klanten te trekken, zodat zij uiteindelijk het product of de dienst willen afnemen. Dit kan op verschillende manieren en op verschillende kanalen. Denk bijvoorbeeld aan social media marketing, content marketing en zoekmachine optimalisatie.

DSC_2744

Een online marketingstrategie verwijst naar het algehele plan van een bedrijf om de doelgroep te bereiken en daaruit klanten te genereren. De strategie bevat de een positioneringsstrategie, propositie van het bedrijf, de belangrijkste boodschap die het wenst te vertellen, gegevens over de doelgroep en andere gegevens die van belang zijn om de doelgroep effectief te kunnen bereiken. Een online marketingstrategie vormt de basis van ieder online marketingplan.

Wie denkt dat een online marketingstrategie enkel van toepassing kan zijn voor grote bedrijven, heeft het mis. Ook voor kleine(re) ondernemers is een doordachte strategie van grote meerwaarde. Middels je marketingstrategie ben je in staat om je doelgroep optimaal te benaderen, met als gevolg dat het aantal verkopen van je product of dienst aanzienlijk zal toenemen.

DSC_2733

Het vooraf bepalen van een online marketingstrategie biedt vele voordelen. We maken het je makkelijk en zetten ze voor je op een rijtje:

1. Je versterkt de relatie met je doelgroep

Je doelgroep is waar jouw bedrijf om draait: je kunt je product of dienst niet verkopen zonder beroep te doen op je doelgroep. Door jouw doelgroep goed in kaart te brengen, krijg je een helder inzicht in de digitale gewoontes, wensen, behoeften en gedrag van jouw doelgroep. Deze data stelt je in staat om daar slim op in te spelen en een band op te bouwen met jouw doelgroep via online marketingkanalen

2. Je begrijpt het online gedrag van je klanten beter

Voorafgaand aan een marketingstrategie dient er gedegen marktonderzoek te worden gedaan, de informatie afkomstig uit dit onderzoek zal namelijk worden gebruikt voor je strategie. Er bestaan tegenwoordig veel externe partijen die dat voor jou kunnen realiseren. Zo hebben zelfs kleine bedrijven toegang tot gedetailleerde informatie over hun potentiële klanten. Aan de hand van deze data zal je het onlinegedrag jouw doelgroep véél beter begrijpen. Daar kun je dan weer slim op in spelen met bijvoorbeeld advertenties

DSC_2698

3. Je kunt jouw bedrijf online profileren

Een online marketingstrategie gaat veel verder dan enkel het stimuleren van leads en het omzetten van leads naar kopers. Je online marketingstrategie heeft ook betrekking tot het uitdrukken van je bedrijfscultuur en je kernwaarden als bedrijf. Het communiceren van jouw visie naar het publiek is de essentie van branding.

4. Je hebt vooraf een duidelijk overzicht van de te maken kosten

Als één van de laatste onderdelen van je online marketingstrategie, komt de kostenanalyse aan bod. Nu je een goed beeld hebt van welke online marketingactiviteiten jij wenst uit te voeren, krijg je ook een goed overzicht van wat jouw online marketinginspanningen zullen gaan kosten.