DSC_5281

Dag in, dag uit codes kloppen:

Wat doet een software-developer nou precies?

door Julia

rocket

#SAMENGROEIEN

Scroll

Als (software) developer heb je het goed bekeken in dit digitale tijdperk, qua digitalisering is er namelijk meer dan genoeg te doen. Steeds meer bedrijven op zoek naar een nieuw, technisch en creatief voorkomen op het wereld wijde web. Een website die mooier, nieuwer en intelligenter is dan die van de concurrent. Echter hebben we het, wanneer we spreken over digitalisering, niet enkel meer over websites en webshops. Tegenwoordig bestaan op steeds meer offline problemen online oplossingen. Een slimme digitale oplossing dat naar behoren functioneert en visueel aantrekkelijk is; het klinkt gemakkelijk, maar niets is minder waar. Het begint allemaal bij één goed idee, maar wie maakt dat dan?

Wanneer je een doorsnee Nederlander vraagt om een software-developer te omschrijven, dan hoor je waarschijnlijk iets in de richting van ‘onverzorgde nerds met een gebrek aan sociale vaardigheden’. Men denkt snel aan mannen die niets anders doen dan coderen en gamen. Uiteraard een achterhaald stereotype. Maar wat is dan wél juist? En welke eigenschappen en kwaliteiten heb je nodig om succesvol te zijn – en blijven – als een developer?

DSC_4396

Om te beginnen is het belangrijk om te benoemen dat er binnen development drie onderscheidingen kunnen worden gemaakt. Zo spreek je van front-end, back-end en full-stack developers. Wij leggen het verschil even kort voor je uit.

Front-end developer

Een front-end developer is verantwoordelijk voor de voorkant, front-end, van een website, applicatie of programma. Ook wel: het zichtbare deel voor de bezoeker. Het voornaamste doel van het werk van een front-end developer is ervoor zorgen dat de voorkant van de website er piekfijn uitziet en werkt op zoveel mogelijk resoluties, browsers, besturingssystemen en apparaten.

Back-end developer

Een back-end developer is iemand die verantwoordelijk is voor de achterkant, back-end, van een website, applicatie of programma. De back-end van een toepassing is het gedeelte dat niet zichtbaar is voor de bezoeker. Vaak heeft dit de vorm van een dashboard waarin een beheerder bijvoorbeeld wijzigingen kunnen doorvoeren en nieuwe data kunnen toevoegen. Developers zijn vaak gespecialiseerd in een bepaalde programmeertaal of een specifiek framework. Zo zijn er PHP-developers, .NET-developers, C#-developers, Java developers, Delphi-developers, etc.

Full-stack developer

Een full-stack developer is iemand die zowel front- als back-end kennis heeft. Een full-stack developer is bekend met diverse programmeertalen, bouwen aan databases, ontwikkelen applicaties en API’s voor websites en hebben bijvoorbeeld ook IT-projectmanagement skills. Kortom: een full-stack developer heeft een hele brede kennis van software- en applicatieontwikkeling.

DSC_4380

Als developer beschik je over een heel breed scala aan vaardigheden. Behalve coderen behoren ook diverse taken zoals functioneel specificeren, het inschatten van benodigde inspanning voor realisatie, technisch ontwerpen, technisch en functioneel testen en installeren tot jouw takenpakket. Dat is niet zomaar voor iedereen weggelegd. Als developer heb je veel kennis nodig over de programmeertalen, maar leer je ook dagelijks bij. De softwaretechnologieën ontwikkelen namelijk in een zeer rap tempo, jouw kennis moet natuurlijk wel up-to-date blijven.

Elke dag zijn onze developers bezig met de processen van de klant te leren. Samen bedenken zij hoe het slimmer kan en dat vertalen zij naar een systeem. Dit varieert van het inrichten van slimme picklisten voor een magazijn, tot het stroomlijnen van het intake proces van een recruitment bureau. Gaat het om een nieuw project? Dan gaan zij graag even langs op de locatie van de klant om van A tot Z de werkwijze, wensen en behoeften van de klant te bekijken en bespreken. Wanneer zij een goed systeem kunnen inbeelden, kunnen zij dit vertalen naar een project. Het kan niet, bestaat niet en de wens van de klant staat altijd voorop.

DSC_4398

Maar wat is er nu precies zo leuk aan development? Waarom zou je dat dagelijks willen doen? Om het ontwikkelen van software leuk te vinden, moet je van puzzelen houden. Je moet ervan houden om dingen te maken waarbij er veel moet worden nagedacht. Échte breinkrakers dus. Maar eerlijk is eerlijk: als developer moet je toch óók wel een beetje van gamen houden.

DSC_4389

Hi! Wij zijn je nieuwe collega’s!

En natuurlijk zijn wij altijd op zoek naar software-slimmeriken. Of je nu een ervaren developer bent of een junior software ontwikkelaar, je bent van harte welkom om bij ons een kopje koffie te komen drinken. Kom jij gezellig langs op ons kantoor in Aalsmeer?

Solliciteren als back-end developer?

Vacature back-end developer